Documentaires

Beat the Dutch Films maakt documentaires en series over kunst en cultuur

Een Uitzinnige Beheersing-Leven en Dans van Krisztina de Châtel

CLOSE UP  | 54 min | 2018
OMROEP: AVROTROS
Met steun van het CoBo fonds

Krisztina de Châtel manifesteert zich al 42 jaar lang, op hoog niveau, als choreograaf met haar onmiskenbare eigen stijl. De onbetwiste meester van de minimale dans werd zij genoemd, maar zij bleef haar werk door de jaren heen vernieuwen. Filmmakers Manon Lichtveld en Bas Westerhof reizen met De Châtel terug naar haar geboortehuis in Boedapest. Daar gaan zij op zoek naar de bronnen van wat zij noemen de ‘uitzinnige beheersing’ van De Châtel. Langzaam wordt duidelijk dat deze karaktereigenschap mogelijk een gevolg is van de voortdurende strijd tussen De Châtels disciplinaire opvoeding en haar ongebreidelde drang tot expressie.
Een uitzinnige beheersing > Bekijk Film

Thin Skin

ARTE  | 52 min | 2016
OMROEP: ARTE/WDR

Een sfeervol en intiem portret van de eigenzinnig Duitse choreograaf Marco Goecke Tijdens een tour door Europa, langs een aantal belangrijke danshuizen, worden de demonen van de 43 jarige Goecke steeds zichtbaarder. Ze blijken zowel mentaal als fysiek een zware last maar tegelijkertijd zijn ze ook de de motor van zijn unieke en orginele danstaal.
“Door de angst demonen om te zetten in dans lossen ze op ze worden zichtbaar en tastbaar en zo worden ze omgezet in schoonheid. Dat is de enige reden waarom ik creëer.” Aldus Goecke.
Thin Skin > Bekijk Film

Phillip Glass; On the Road

CLOSE UP | 52 min | 2015
OMROEP: AVROTROS
Met steun van het CoBo fonds

Componist van hedendaagse muziek Philip Glass is inmiddels negenenzeventig jaar oud maar lijkt niet te stoppen. Hij is altijd aan het werk én altijd op reis en heeft het succes na vele jaren nog steeds aan zijn zijde. in de grote internationale muziektempels trekt Glass uitverkochte zalen. Die zalen vullen zich niet alleen met Glass-liefhebbers van het eerste uur, maar ook met vele nieuwe en jonge fans. Hij is altijd aan het werk, Philip Glass, de man die bekend werd dankzij zijn ‘minimal music’ waarmee hij de traditionele kloof tussen klassieke en populaire muziek wist te overbruggen. In 1968 richtte hij het Philip Glass Ensemble op en sindsdien bouwt hij onvermoeibaar voort aan een enorm oeuvre dat bestaat uit opera’s, symfonieën, filmscores, concerto’s en vele andere muziekstukken, waaronder meesterwerken als ‘Einstein on the Beach’ en ‘Koyaanisqatsi’.
Philip Glass. On the road > Bekijk Film

Same Difference

NTR PODIUM  | 55 min |  2013
OMROEP: NTR
Met steun van Prins Bernhard Fonds
Cinedans Festival 2014
Belgrade Dance Festival 2014
One Touch-On line Film Festival China
Dutch embassy China

Een film over het unieke feit dat vier familieleden uit één gezin dansen in één van de belangrijkste  moderne dans gezelschappen ter wereld :  Nederlands Dans Theater.  Xante, Imre, Marne, Myrthe zijn vier kinderen van de familie Opstal uit Venlo. En dansen dit jaar alle vier bij het Nederlands Danstheater. Een film over overeenkomsten en verschillen, maar vooral over hun passie voor dans en hun uitgesproken voorkeur voor Nederlands Dans Theater.
Same Difference > Bekijk Film

Nanine Passion

NTR PODIUM | 46 min | 2012
OMROEP: NTR
Met steun van: Prins Bernhard Fonds
Nederlandse Première: Nederlandse Dansdagen 2012
Cinedans Festival 2013

De Nanine Passion is een film over de jonge ambitieuze en zeer succesvolle choreografe Nanine Linning (1977).
Linning vertegenwoordigt een nieuwe stroming kunstenaars: de kunstenaar vol passie die ambitie en commercie met elkaar verbindt en hier geen enkele moeite mee heeft. De film laat haar zien tijdens de hoogtijdagen van haar succes in Osnabrück en haar eerste opvoering van ‘Requiem’ in Heidelberg. De film toont haar ongebreidelde passie voor muziek, theater, opera en natuurlijk dans. We zien hoe zij zich staande weet te houden in het Duitse theatersysteem en hoe zij deze theaters opstuwt naar grote successen. Maar bij al deze hoogten hoort echter ook een keerzijde.
Nanine Passion > Bekijk Film  

Barry Hay, Kissing a Dream

HET UUR VAN DE WOLF | 53 min | 2011
OMROEP: NTR
Met steun van: VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Buma Cultuur
Nederlands Film Festival 2011; Korte Documentaires

Intiem portret van regisseur Hadassah de Boer over rockster Barry Hay. De Boer volgt Hay in zijn zoektocht naar de sporen van z’n vader en laat de man zien die achter het rockster-imago schuilt.
Kissing a Dream > Bekijk Film

Lucinda Childs’ Dance

NTR PODIUM | 46 min | 2011
OMROEP: NTR
Met steun van: Prins Bernhard Fonds
Cinedans Festival 2012

Documentaire over de Amerikaanse postmoderne danser en choreografe Lucinda Childs. Zij begon haar carriere in NY in 1963 als lid van het Judson Dance Theater, een groep avantgarde kunstenaars die gezien worden als de grondleggers van de postmoderne dans. Na de oprichting van haar eigen dansgezelschap in 1973 werkte ze samen met groten als Robert Wilson, John Adams, Frank Gehry en Plilip Glass. Het eerste grote succes van hun samenwerking was ‘Einstein on the beach’ Voor Dance, een choreografie uit ’79 op muziek van Philip Glass in film/decor van Sol Lewitt, ontving Lucinda een Guggenheim Fellowship. Dit meesterwerk is de rode draad in deze documentaire. We zien Lucinda in NY waar zij Dance opnieuw opvoert tijdens het Lincoln Center Out of Doors 2010. Daarnaast volgen we haar in Arnhem tijdens de voorbereidingen van van het stuk bij Introdans, waar het als onderdeel van Sterren en Strepen in premiere zal gaan.

Voor dit programma haalde Introdans de koning en de koningin van de moderne dans, Hans van Manen en Lucinda Childs, bij elkaar om hun stukken in een programma te vertonen. We horen dan ook prominenten uit de danswereld over haar invloed op de Nederlandse moderne dans.
Lucinda Childs’ Dance > Bekijk Film